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Alterations and RCD’s 
 

AS/NZS 3000:2018 A2 Electrical installations  

Additional protection by residual current devices  

Clause 2.6.3.2.5 
 

This document has been produced in consultation with, and is endorsed by, electrical safety 

regulators in all Australian States and Territories, and in New Zealand, via their 

representatives on the Electrical Regulatory Authorities Council (ERAC). 

 

The purpose of this document is to provide a consistent approach across Australia and New 

Zealand to the interpretation and implementation of Clause 2.6.3.2.5 Alterations to installations 

and replacement of switchboards — Australia only. 

 

Feedback from industry has indicated that there may be a misinterpretation of the intent of 

this clause. As ERAC was instrumental in the motivation of introducing RCD into existing 

installations, it is essential to provide additional clarity. 

 

Clause 2.6.3.2.5(a)  

Alterations to installations and replacement of switchboards — Australia only. 

 

Additional protection by RCDs shall be provided in existing electrical installations 

where alterations or a switchboard replacement is completed. 

  

The following provisions shall apply:  

 
(a) Alterations  

For alterations to existing installations, RCD protection shall be provided as required 

by Clauses 2.6.3.2.2, 2.6.3.2.3 or 2.6.3.2.4 as applicable to the type of installation. 

 

For existing domestic and residential installations, RCDs installed for the protection of 

additional socket-outlets, electrical equipment or lighting points shall be installed at 

the origin of the final sub-circuit.  

 

Note: Clause 2.6.3.2.6 excludes applications that are deemed to be repairs to an existing installation.  

 

 

SECRETARIAT: c/o Energy Safe Victoria 
PO Box 262, Collins Street West, VICTORIA  8007 
Telephone:  (03) 9203 9700 Email: erac@erac.gov.au 



 

Version 1 Published 23rd March 2022  
 2 of 2 

 

Q: In a domestic installation if one final sub-circuit is altered in anyway, 

do all of the other final sub-circuit protection need to be changed to 

RCD? 
 

A: No, clause 2.6.3.2.5 of AS/NZS 3000:2018 A2 only requires the 

altered circuits to have a RCD/RCBO installed. 
 

Example 1: An existing final sub-circuit for socket outlets is extended and an additional socket outlet 

is installed.  Only that circuit that is altered is required to have a RCD fitted. 

 

Example 2: A switchboard is replaced for any reason. All applicable final sub-circuits originating from 

that switchboard are required to have a RCD protection. 

 

Example 3: An existing socket outlet, light fitting or single item of electrical equipment is replaced 

with an equivalent item in exactly the same location, without alteration to the sub circuit, there is no 

requirement to install a RCD as this replacement is considered a repair. This includes the replacement 

of a single socket outlet with a multiple socket outlet assembly. 

 

Although it is always recommended that owners be advised of the benefits of RCD protection, 

an alteration does not necessitate the whole electrical installation to be upgraded to include 

RCD protection on all existing final sub-circuits. 

 

For further enquiries or clarification relating to the contents of this document, please contact 

the relevant authority in your jurisdiction. 

 
The Electrical Regulatory Authorities Council (ERAC) is an organisation formed to coordinate the activities of Australian 

and New Zealand electrical regulators. The Council is comprised of representatives from the regulatory authorities 

responsible for electrical safety, supply and energy efficiency in New Zealand and all Australian States, Territories and the 

Commonwealth. ERAC is recognised throughout the electrical industry as an authoritative voice for electrical regulators. 

For more information, visit www.erac.gov.au  

 

This document has been produced on behalf of the Electrical Regulatory Authorities Council (ERAC). Although every care 

has been taken in the production of the work, no responsibility is accepted for the accuracy, completeness, or relevance to 

the user's purpose, of the information. Those using it for whatever purpose are advised to verify it with the relevant 

government department, local government body or other source and to obtain any appropriate professional advice. ERAC, 

its representatives, officers, employees and agents do not accept liability however arising, including liability for negligence, 

for any loss resulting from the use of or reliance upon the information and/or reliance on its availability at any time. 
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